poniedziałek, 21 lipca 2014

Nalewka z cukierków Irysy


Nalewka czy też likier może być wykonana z dowolnego rodzaju cukierków/karmelków, które dadzą się rozpuścić w wodzie.

Składniki:

- opakowanie cukierków Iryski (około 400 g)
- 0,5 l czystego spirytusu
- 2 szklanki cukru
- woda


Cukierki rozpuścić na wolnym ogniu z małą ilością wody. Po rozpuszczeniu dodać cukier i wymieszać ciągle mieszając do całkowitego rozpuszczenia. Jeżeli całość nie chce się rozpuścić można dodać więcej wody ale nie za dużo aby nam nie wyszło za dużo syropu (nalewka wyjdzie słaba). Należy unikać również aby syrop nam się nie gotował gdyż może nam się przypalić a wtedy będzie czuć gorzki smak, którego raczej już nie wyeliminujemy.
Po całkowitym rozpuszczeniu pozostawić do ostygnięcia.
Następnie dodajemy spirytus i dopełniamy wodą, tak aby całość zajmowała 1,5 l objętość.
Jeżeli ktoś chce uzyskać mocniejszą nalewkę może dodać mniej wody, tak do 1,25 l całkowitej objętości, wtedy nalewka będzie mieć około 40% lecz w tego typu nalewkach sugeruję aby nie były one zbyt mocne, wtedy lepiej się je pije :)
Następnie przelewamy do butelek.
Po przelaniu może pojawić się pianka jak na zdjęciu powyżej, lecz po pewnym czasie gdy nalewka leżakuje, pinka znika.
Ze względu na to że w cukierkach są różne składniki, jedne lżejsze, drugie cięższe, należy przed podaniem wstrząsnąć butelką w celu wymieszania się wszystkich składników.
Zalecam aby nalewka "przeżerała się" przez około 1 miesiąc, wtedy znika ostry smak spirytusu a pozostaje jedynie słodki smak cukierków.

Polecam :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz