Wódka przypalana na spirytusie
Klasyczna wódka robiona w domu na przypalonym cukrze/karmelu i spirytusie
Składniki:
- 0,5 l czystego spirytusu
- 2 łyżki cukru
- 0,7 l wody
Ja stosuję proporcje, że na każde 0,5 l spirytusu daję 2 łyżki cukru. W ten sposób w zależności kto jaką chce ilość wykonać w tych proporcjach można sobie łatwo przemnożyć. Te proporcje pozwalają nam uzyskać alkohol na poziomie około 40%.
Najpierw cukier wsypujemy do garnka i stawiamy na małym ogniu (bez wody). Po pewnym czasie możemy zauważyć że cukier zmienia barwę na ciemniejszą i zaczyna się krystalizować, należy wtedy mieszać aby cukier na dnie się zbytnio nie przypalił lecz równomiernie skrystalizował.
Jeżeli cukier całkowicie się rozpuścił możemy już wyłączyć palnik i ostrożnie dolewać wody ciągle mieszając.
Po ostygnięciu dodać spirytus i przelać do butelek.
W ten sposób uzyskujemy piękną bursztynową barwę i bardzo dobrą wódkę, która jest już gotowa do spożycia po około 3-4 tygodni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz