sobota, 25 maja 2013

Nalewka Cytrusowa


Przepis mieszany bazując się na nalewkach: pomarańczowej i cytrynówce ze strony http://pracownianalewek.blogspot.com.

Składniki:

2 cytryny
1 mandarynka (lub pomarańcza)
0,5 l spirytusu
250 g cukru (szklanka)
250 ml wody (szklanka)

Wrzątkiem sparzmy cytryny i mandarynkę w celu usunięcia wosku, następnie skrobaczką obieramy skórki starając się nie zbierać białej części pod skórką. Po obraniu skórki zalewamy szklanką spirytusu na około 4 dni. Między czasie owoce obieramy dokładnie z pozostałej skórki (osobiście pozbyłem się całej białej, wierzchniej części albedo, gdyż uważam że tłumi ona smak owocu), kroimy w małe kawałki i zalewamy ostudzonym syropem i pozostałą częścią spirytusu. Syrop przygotowujemy standardowo z przegotowanej wody i cukru. Całość odstawiamy na około 4 dni.
Po 4 dniach przecedzamy spirytus od skórek i wlewamy do owoców z syropem na około 3 godziny, następnie oddzielamy owoce od alkoholu i przelewamy to butelek.


















Smak bardzo wyraźny, cytrynowy. Mandarynka poprawia kolor. Mocna :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz