sobota, 25 maja 2013

Nalewka KAWOWA

Przepis bazowałem na nalewce kawowej ze strony:
http://pracownianalewek.blogspot.com/2013/02/kawowka.html#comment-form
Nalewka jednak odbiega od przepisu, jest troszkę prostsza w wykonaniu, jednak smakiem mnie powaliła na kolana. Przepis był wykonany z 1/3 z oryginalnego przepisu, gdyż nie miałem pewności co z tego wyjdzie. 


Składniki:


250 ml spirytusu 96% (szklanka)
35 g kawy rozpuszczalnej
1 olejek waniliowy
1 szklanka wody
250 g cukru (szklanka)
1 łyżka mleka (nie koniecznie)


Kawę zalewamy spirytusem na ok. 1 tydzień, między czasie mieszamy co drugi dzień kawę w słoiku (stojąca kawa troszkę się zbija, więc trzeba ją skruszyć i wymieszać).
Po tygodniu możemy już przygotować syrop z przegotowanej wody, cukru, łyżki przegotowanego mleka oraz dodajemy olejek waniliowy.








Po ostudzeniu wlewamy spirytus do syropu, mieszamy i wlewamy do butelki




W tej chwili nalewka wygląda mętnie i niezbyt apetycznie, lecz już po paru dniach oddziela się zawiesina (mleko) od alkoholu, można ją wtedy spróbować zebrać z powierzchni, ewentualnie jeżeli komuś to nie przeszkadza, wstrząsnąć butelką przed serwowaniem.







Po około tygodniu, próbowałem oddzielić zawiesinę lecz nie jest to takie proste (zawsze coś zostaje).




Dla osób którym nie podoba się widok nalewki sugeruję żeby po prostu nie dawać mleka, wtedy uzyskujemy ładny, klarowny, brązowy kolor.
Więcej zdjęć zamieszczę przy ponownym wyrobie nalewki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz